середу, 7 березня 2012 р.

Греція піде з молотка


Глибока фінансова криза, яку переживає Греція, може спровокувати нову глобальну фінансову кризу. На кінець 2011 року зовнішній борг Греції дорівнював біля 350 млрд. євро. Країни ЄС всіляко зменшують і списують борги, рекомендують і реформують економіку країни, але це не призводить до суттєвих змін. Натомість для Греції далі виділяються кредити. Розуміючи, що такі дири, простим підвищенням тарифів і скороченням бюджетників, не залатаєш, влада Греції готується до продажу — Греції.

Частки в газовій і та електричній монополії, телекомунікаційному операторові, в лотереї, казино, іподромах, портах, в півдюжини банків, пошту, сотні кілометрів доріг, а також відрізки узбережжя - все це, як очікується, буде виставлено в Греції на продаж. Одним з головних покупців напевно стане Китай.
 
Уряд Греції готує велику розпродаж держмайна, щоб врятувати країну від дефолту. Програма приватизації передбачає розпродаж державних активів на 50 млрд. євро до 2015 року. Найбільш цінними з них вважаються земельні ділянки на узбережжі Середземного моря.

Проблема в тому, що ніхто не бачить проблеми в продажі державних стратегічних об’єктів. Більше того, керівника Греції бачать в Китаї спасіння і перспективу для Греції.

Мишоловка спрацювала на відмінно: Греції багато років поспіль надавалися кредити від ЄС і МВФ, хоча всі прекрасно розуміли, що Греція, як і ряд інших країн ніколи не будуть в змозі віддати ці кредити. Довівши до дефолту країну її просто розкуплять по низькій ціні.

Враховуючи, що борг України, станом на 3-й квартал 2011 року, становив 123 млрд. доларів, і те, що влада випрошує постійно нові кредити від МВФ, паралельно намагаючись дозволити ринок землі — можна логічно представити, що чекає нас в найближчому майбутньому...

Немає коментарів:

Дописати коментар