понеділок, 28 березня 2011 р.

Шлях до Євросоюзу

    Уже стільки років йдемо до ЄС, а от тільки ціни наближаються до цін в ЄС. Можливо це лише перші кроки до євроінтеграції, хоча виглядає, що це єдині зміни, які інтегрують нас в ЄС. 
    Національна комісія регулювання електроенергетики першого лютого підвищувала тарифи на 30% для споживачів на електроенергію.  Проте цього підвищення мабуть виявилося замало і з першого квітня ціна виростає ще на 15%. Проте НКРЕ має не мало вагомих аргументів, які пояснюють таку політику їх дій. Пояснюють тим, що населення оплачує лише 1/4 вартості електроенергії, а все решта покривається за рахунок різних підприємств і т.д., що в кінцевому призводить до завишеної ціни на товари, так як в ту ціну входить завишена ціна для них електроенергія.

    Не треба багато рахувати, що дойти до таких висновків:
  • якщо за електроенергію переплачували всякі підприємства, що впливає на ціну кінцевого продукт, то із підняттям цін для населення на 30% мали б ціни на товари, відповідно,  впасти в області 1-5%.
  • якщо ще піднімуть на 15%, то з 1 квітня ціни на товари,порівняно із кінцем січня, мають впасти десь на 1-10% в залежності від виду товару.
    А що ми отримали в кінцевому результаті? Ціна хоч на один товар за останній місяць впала? Виходить, що влада діє наступним чином - знаходить причину підняття цін, тарифів, податків, а підняття цих цін, тарифі, податків не вирішують саму причину.
    Із рекомендацій МВФ ціна ростиме до європейських стандартів і на електроенергію і на газ, а в замін ми отримуватимемо кредити. Хоча не так ми, як нами обраний президент і Ко.

Немає коментарів:

Дописати коментар